بازاریابی شبکههای اجتماعی، استفاده از پلتفرمهای اجتماعی برای تبلیغات و ارتباط با مشتریان است. شبکههای اجتماعی مانند فیسبوک، توییتر، اینستاگرام، لینکدین و یوتیوب، جمعیت بزرگی از کاربران را جذب کردهاند و به بازاریابان و کسب و کارها امکان میدهند تا به شکل مستقیم (بدون واسطه) با مخاطبان خود در ارتباط باشند.
با استفاده از بازاریابی شبکههای اجتماعی، کسب و کارها میتوانند به شکلی فعال در فضای مجازی حضور داشته باشند و به این ترتیب بطور مداوم با مشتریان فعلی و بالقوه خود در ارتباط باشند. در واقع بازاریابی شبکههای اجتماعی امکان دسترسی به جمعیت بزرگی از کاربران و مخاطبان هدف را فراهم میکند و به کسب و کارها امکان میدهد تا به شکل موثرتری با مشتریان خود در ارتباط باشند. برای موفقیت در بازاریابی شبکههای اجتماعی، استراتژیهای مناسبی نیاز است و باید به نیازها و علاقههای مخاطبان هدف توجه کرد.
استراتژی شبکه های اجتماعی یک نقشه راه است و شامل مجموعه اقداماتی است که از شناسایی مخاطب هدف تا اندازهگیری نتایج را دربرمیگیرد. در اینجا ابتدا به برخی از استراتژیهای بازاریابی شبکههای اجتماعی اشاره میکنیم و سپس چند راهکار را در قالب مثال میآوریم:
برخی از استراتژیهای بازاریابی شبکههای اجتماعی
- ساختن حضور قوی: ایجاد صفحات یا پروفایلهای شرکت در شبکههای اجتماعی و به روزرسانی منظم آنها با محتوای جذاب و مرتبط.
- تولید محتوا: ایجاد محتوای مناسب و جذاب برای جلب توجه کاربران. این محتوا میتواند شامل عکس، ویدیو، مقالهها، نقد و بررسیها و مسابقات باشد.
- تعامل با مخاطبان: پاسخگویی به نظرات، پرسشها و بازخوردهای کاربران در شبکههای اجتماعی و ایجاد ارتباط مستقیم با آنها.
- تبلیغات مستقیم: استفاده از ابزارهای تبلیغاتی شبکههای اجتماعی برای رساندن پیام تبلیغاتی به مخاطبان هدف.
- تحلیل دادهها: استفاده از ابزارهای تحلیلی شبکههای اجتماعی برای اندازهگیری و تجزیه و تحلیل عملکرد استراتژیهای بازاریابی و بهبود آنها.
چند مثال از استراتژیهای شبکههای اجتماعی
- ایجاد چالش: با ایجاد بک چالش جذاب و مرتبط با برند، آگاهی کاربران از برند مورد نظر افزایش یافته و آنها را به مشارکت و تولید محتوا تشویق میکند.
- همکاری با اینفلوئنسرها: همکاری با اینفلوئنسرها (افرادی که در شبکههای اجتماعی نفوذ بیشتری دارند) میتواند به شما برای رسیدن به مخاطبان بیشتر کمک کند.
- ایجاد وبینار یا لایو: برگزاری جلسات آنلاین به ارائه اطلاعات مفید و تخصصی و تعامل با مخاطبان کمک زیادی میکند.
- استفاده از هشتگهای مرتبط: استفاده از هشتگهای مرتبط با موضوع پست به شما در افزایش دیده شدن محتوا کمک میکند و باعث افزایش مخاطبان شما میگردد.
با توجه به تعریف استراتژی شبکه های اجتماعی، شاید این پرسش ایجاد شود که چگونه میتوان نتایج را ارزیابی کرد؟ معیارهای کلیدی زیادی وجود دارند که با استفاده از آنها میتوان چگونگی و عملکرد حضور کسب و کار خود در شبکههای اجتماعی را بررسی کرد.
معیارهای سنجش عملکرد در شبکههای اجتماعی
- تعداد فالوئرها در شبکههای اجتماعی: هرچه تعداد قالوئرها بیشتر باشد، نشان میدهد که بیشتر در معرض دید قرار خواهید گرفت و به این ترتیب احتمال موفقیت کسبوکار شما نیز بیشتر خواهد شد.
- تعامل مخاطب unique یا Reach: با محاسبات پیچیده و با در نظر گرفتن تعداد فالوئر، اشتراکگذاری و … میتوان حداکثر تعداد افرادی که میتوانند با پستهای شما مواجه شوند را اندازهگیری کرد که میزان Reach را نشان میدهد. این عدد در اینستاگرام نشاندهنده تعداد کاربران یکتایی است که با پست شما مواجه شدهاند.
- تعداد دفعات نمایش یا Impression: تعداد دفعات نمایش یک پست را نشان میدهد؛ حتی اگر یک کاربر چندین بار با یک پست مواجه شود این عدد افزایش مییابد.
- تعداد بازدید ویدئو: هرچه بازدید ویدئو شما بیشتر باشد، نشان میدهد که پست شما مورد توجه کاربران زیادی قرار گرفته است. با توجه به ویژگیهای جدید پلتفرمهای اینستاگرام، یوتیوب، تلگرام و … اندازهگیری این عدد بسیار ساده است.
- تعداد اشتراک گذاری در فضای مجازی: این تعداد، بیان کننده این است که محتوای صفحه شما چه مقدار توسط مخاطبان به اشتراک گذاشته شده است. هر چه این مقدار بیشتر باشد نشان دهنده افزایش تعاملات مشتریان و در نتیجه افزایش آگاهی از برند است.
- تعداد کلیک بر روی تبلیغ: هر چه این تعداد بیشتر باشد بیانگر کیفیت بهتر عنوان، تصویر و محتوای تبلیغاتی است.
- تعداد لایک و کامنت: این تعداد شما را متوجه علایق مخاطبان در بازاریابی شبکههای اجتماعی میکند.
- تعداد تگ یا Mentionها: Mention کردن، یعنی تگ کردن نام اکانت شخص دیگر در شبکههای اجتماعی. این عدد میزان فراگیر بودن کسب و کار شما را نشان میدهد.
- ترافیک وب سایت: میزان تاثیرگذاری شبکههای اجتماعی شما را نشان میدهد.
- تعداد بازدید از پروفایل: این تعداد توجه کاربران به شما را نشان میدهد.
- نرخ تبدیل (Conversion Rate): درصد افرادی که بعد از کلیک روی CTA (Call To Action) یا به عبارتی فراخوان و دعوت، و هدایت به وبسایت، کار مورد نظر شما مانند خرید آنلاین، ثبت نام، دانلود و… را انجام میدهند و در واقع به مشتری تبدیل میشوند را با نرخ تبدیل بیان میکنند. در واقع نرخ تبدیل شاخص موفقیت نهایی برای بازاریابی شبکههای اجتماعی است.
- مفهوم Cost Per Lead: به مقدار پول هزینه شده برای هدایت هر فرد از شبکههای اجتماعی CPL میگویند.
- Sale Revenue: این عدد که البته به راحتی نیز بدست نمیآید، میزان فروش یک کسب و کار با استفاده از شبکههای اجتماعی را نشان میدهد.
- Customer Lifetime value: پیشبینی میزان ارزشی است که یک کسب و کار از تمام روابط اجتماعی خود با مشتریان بدست میآورد.